Tussendoortje: Kabelbaan besturing

Op de club (Modelspoorgroep ‘s-Hertogenbosch) hangt/staat al een hele tijd een kabelbaan op de grote Märklinbaan. Met de bedoeling dat deze ooit werkend gemaakt zou worden. Helaas is enige tijd geleden een mede-lid die zich daarmee bezig hield overleden en ben ik benaderd om het geheel elektrotechnisch werkend te krijgen. Op zich wel geinig om te doen, ik wil dat ding tenslotte ook wel eens in beweging zien.

De reeds aanwezige schakeling aan de achterzijde van deze baan, die letterlijk een vierkante meter in beslag nam, was moeilijk te doorgronden en niet/nauwelijks gedocumenteerd. Op basis van de aanwezige optische sensoren, motor en de diverse wensen qua besturing uiteindelijk een kleine print gemaakt en een stukje software geschreven die het geheel nu kunnen gaan besturen.

IMG_0590[1]

Specificaties:
– 2x aansluiting voor sensoren/microschakelaars t.b.v. detectie gondel(s).
– Uitgangsspanning motor regelbaar
– Wachttijd in halte instelbaar van 5 tot 60 sec.
– Drukknop/contact voor (externe) stop/start functionaliteit.

 

Over

View all posts by

2 reacties op “Tussendoortje: Kabelbaan besturing

    1. Hoi Frans, de printplaat is afgeleverd maar men is nog niet toegekomen aan de revisie van het mechanische aspect. Hopelijk kan ik het artikel nog aanvullen met een filmpje e.d. zodra de beweging er weer in zit. Tip van de software sluier? ‘Gewoon’ een simpele pendel procedure met instelbare wachttijd en externe start/stop mogelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *