Nederlands bovenleiding portaal in schaal 1:160 (part 2)

Ik heb nog een aardig stel ‘betonvoetjes’ nodig voor alle portalen. Niet in de reguliere handel verkrijgbaar, dus ga ik die ook zelf maken. Niet zo (heel) moeilijk, des te meer arbeidsintensief.

Om te beginnen is een mal wel handig om consequent hetzelfde voetje te kunnen produceren. En het liefst direct een aardig aantal in 1 gietsessie. We gaan dus als volgt een mal maken om de productie te kunnen starten.

1)  Moedermodelletje maken van een conische betonvoet op schaal.
2) Siliconen rubber mal gieten van het moedermodelletje.
3) Moedermodelletje 10x ‘kopiëren’ met modelgips.
4) 2 siliconen mallen gieten van de 10 modelgips kopieën. Als je de siliconen mal goed en rustig verwijderd kun je de modelgips kopieën gerust nog een keer gebruiken om een mal van te gieten.
5) Modelletjes gieten met kunsthars in de 2 mallen.

Moedermodelletje rechts op de afbeelding hieronder gemaakt van het uiteinde van een balpen, gevuld met wat Das klei om een centreer-punt voor het boren erin te kunnen prikken en mee te gieten. Links enkele modelgips afgietsels uit de rubberen mal van het moedermodelletje.

IMG_0588

Klein beetje lijm en 10 stuks ‘betonvoet’ in een klein bakje lijmen.

IMG_0598

9 op de foto inderdaad.

Siliconen gietrubber met langzame harder (3%) van Polyservice.nl goed gemengd en langzaam in het bakje gegoten.

IMG_0600

Doordat langzame harder gebruikt wordt is de kans op achtergebleven luchtbellen minimaal. Deze hebben tijd genoeg om vanzelf boven te komen. De mal trek/wring je na uitharding rustig uit het bakje.

Omdat je met dergelijke kleine hoeveelheden giethars altijd teveel mengt heb ik tevens nog wat kleine malletjes gegoten van wat attributen die je ook altijd tekort komt, en uit het restant makkelijk een paar keer gegoten kunnen worden. Dingen zoals vrijbalken, schakelkastjes en dat soort prul. Een milliliter giethars over is al een groot aantal vrijbalkjes in schaal 1:160. Dat terzijde, ik was met een bovenleiding portaal bezig.

Nu ik 2 siliconen mallen gegoten heb kan ik wat voetjes gaan produceren. Wat polyester giethars aanmaken, langzaam in de mallen gieten en gieten en weer wachten op de uitharding.

Na bewerking hebben we een bruikbaar model van de voet van 3,8mm hoog, net wat hoger dan veelal zichtbaar is op de modelbaan door de bodembedekking of het ballasbed waar ze min of meer in kunnen komen te liggen. Rechts op de foto de 2 nabewerkte exemplaren, links een aantal die rechstreeks uit de mal komen.

IMG_0619

Voetjes over de eer gemaakte portaalmasten geschoven, 2 messing M3 schroeven aan de onderzijde gesoldeerd en even kijken hoe ze staan.

IMG_0626

Hmm… Dat gaat eigenlijk prima zo!

IMG_0643

Niet slecht al zeg ik het zelf, nu een keer een zaterdagje hard doorwerken om er een stuk of 10 á 20 te maken voor de komende winter.

Over

View all posts by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *