Nederlands bovenleiding portaal in schaal 1:160 (part 1)

Voordat ik weer echter verder kan met e.a. op mijn baan is het hoog tijd geworden om de portalen voor de bovenleiding te gaan plaatsen/positioneren. Na wat research naar de in de reguliere handel zijnde portalen kwam ik een website tegen met een tekening waarmee het model in schaal 1:160 vrij realistisch nagebouwd zou kunnen worden. Goed… Dat wordt nog een hele klus gezien de baanlengte van +/10m die voorzien moet worden en een onderlinge afstand van krap 38cm.

Allereerst een klein bosje messing profielen besteld, de tekening uitgeprint en op een vlak plaatje hout gelijmd. Tada… We maken een soldeermal om het productiewerk te kunnen starten.

Een paar houtjes, wat meten, en 2 solderingen verder komt de basis van het portaal altijd met 99,9% dezelfde afmetingen uit de mal.

IMG_0570

Met nog een beetje extra messing (draad en U-profiel), de Sommerfeldt isolatoren (nr. 207) en een spuitje Action grondverf begint het al ergens op te lijken.

IMG_0571

De isolatoren weer een groene kleur gegeven en het eerste proefmodelletje is klaar.

IMG_0614

Het portaal moet nu nog voorzien worden van ‘betonvoetjes’, en uiteraard handig bevestigd kunnen worden op de baan. Allerlei methoden om ze zelf te maken heb ik de revue zien passeren maar ik heb eigenlijk gewoon gedaan wat me het handigst leek. In den beginne veel werk/wachten maar wel erg handig om wat te ‘produceren’.

Inmiddels is ook part 2 alweer online, klik hier.

Over

View all posts by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *