DCC Mini Multi-Function Decoder

De Mini Multi-Function Decoder is een kleine universele decoder met veelzijdige mogelijkheden. Deze decoder is als wissel- of (NL) seindecoder in te zetten op elke modelbaan welke middels het DCC protocol aangestuurd wordt. Speciaal voor gebruik van ontkoppelspoelen/rails is er een firmwareversie geschreven welke o.a. het gebruik in b.v. Koploper kan vereenvoudigen.

 

Bij de aanvang van de bouw van mijn baan had ik plannen genoeg, aansturing van wissels en seinen benodigd en zin in wat hobby-en met microcontrollers i.p.v. ‘investeren’ in commerciële producten. Met die gedachte ‘eenvoudig’ begonnen met een wisseldecoder, welke later vrij snel is uitgegroeid tot een volwaardige decoder met zeer diverse mogelijkheden.

De huidige hardware kan eenvoudig als wissel-, sein- of ontkoppeldecoder gebruikt worden. Om de decoder als wisseldecoder te gebruiken dien je de Tiny2313 AVR van de wisseldecoder-firmware te voorzien, en als seindecoder uiteraard de firmware van de seindecoder (standaard of uitgebreid). Omdat deze firmware per toepassing gescheiden is, is er ruimte vrij gekomen voor wat meer mogelijkheden behorende bij het type decoder. In het geval van de seindecoder is er b.v. nog ruimte om eventueel Duitse, Belgische, of andere seinbeelden eraan toe te voegen.

Kort specificatie-overzicht:
– NMRA DCC compatible.
– Self-learn knopje t.b.v. aanleren decoderadres.
– Aansturing van 4 wissels, 8 ontkoppelaars, 4x een 2-lichtsein of 2x een 3-lichtseinen (met of zonder cijferbak).
– Pulsduur wisselaansturing instelbaar.
– Natuurgetrouw seinbeeld dmv soft on/off functionaliteit (het gloeilamp-effect met LED’s).
– Microcontroller gescheiden van baanspanning middels optocoupler.
– Max. uitgangsstroom per uitgang is 1A.
– Externe voedingsspanning van 9 – 18V AC of DC

Alle NL seinbeelden die Koploper kan weergeven worden ondersteund door de decoder. Voor aansturing van een cijferbak dient de uitgebreide firmware voor de seindecoder gebruikt te worden (volledige 3bits aansturing), deze firmware kan ookvoor seinen zonder cijferbak gebruikt worden.

Printplaat en/of voorgeprogrammeerde microcontroller zijn verkrijgbaar. Voor meer informatie neem contact met me op: dave.is@home.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *